• Evenemang idag
Söndag
18
Mars 2018
Kulturhuset tio14 Falun

På Andra Sidan Swede Hollow

Sverige 1917. Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet. I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott.

Elvira är i tjugoårsåldern, inflyttad från Dalarna till Stockholm. Hon möter sin själsfrände Ewald; poeten och sångaren, med ett brinnande politiskt engagemang. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed.

Tjugo år senare, 1940, återberättar Elvira sin historia. Hur hon reste i Ewalds fotspår och hamnade i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där stod svenskar längst ned på samhällsstegen.

”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Vad händer med en människa som möts av fördomar? En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när ”vi” var ”dem”.

Produktionen har stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Landstinget Dalarna och Bilda/Folkmusikens Hus.

Lite recensioner:
”En väl sammansvetsad trio. Föreställningen präglas av närvaro, samspel och en enkel men genomarbetad dramaturgi.

(…) en musikalisk monolog (…) fungerar utmärkt tack vare Foxdals närvaro och ett fint samspel mellan ord och ton. (…) Musiken håller hög klass, med både traditionella melodier och nykomponerade låtar. Vissa teman återkommer på ett effektfullt sätt. (…) frukten av ett verkligt engagemang, texten bär föreställningen bortom klichéerna.”
Anders K Gustafsson - Falu Kuriren 17-11-09

”Föreställningen bjuder på en både underhållande och dramatisk historielektion (…) Malin Foxdal berättar historien på ett mycket avskalat sätt (…) med hjälp av enkel och okonstlad regi av Stephen Rappaport (…) mycket tankeväckande, vänder på perspektiven (…) vänder upp och ned på invandringsdebatten. Styrkan ligger i det tidlösa budskapet. Så blir historien levande på nytt.”
Ulf Lundén - DalaDemokraten 17-11-10

I samarbete med studieförbundet Bilda Mitt med stöd från Kulturrådet.

I siffror

14 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

55 st

har besökt evenemanget på Falun.info
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Kulturhuset tio14). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. På Andra Sidan Swede Hollow, Kulturhuset tio14

POPULÄRT I Falun JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Falun.info kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Falun. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

April