• Evenemang idag
Lördag
10
Februari 2018
Dalarnas museum Falun

Nationalromantik & Identitet

OBS! FÖRELÄSNINGEN/WORKSHOPEN ÄR FULLBOKAD!

Välkommen till Dalarnas museum,

Stigaregatan 2-4, FALUN,
den 10 februari kl 13.00

Nationalromantik och identitet med Margareta Gynning
I föreläsningen och workshopen kommer vi bland annat diskutera hur vi på olika sätt skapar vår identitet och vilken avgörande betydelse kroppsspråket har i den processen.

Till workshopen tar du med dig ett plagg, ett ting eller bilder från sociala medier genom vilka du sökt skapa ditt eget varumärke. OBS! om du tar med dig en bild är det viktigt att den är utskriven på papper så att den går att visa upp.

Om föreläsaren:
Margareta Gynning är en av de forskare som arbetar med att välja ut vilka konstverk som ska visas när Nationalmuseum i Stockholm öppnar igen 2018. Hon är intresserad av nationalism och menar att det är viktigt att diskutera den syn på svenskhet som lanserades av bland annat nationalromantiken, som Anders Zorn och Karin och Carl Larsson, och vad den har för konsekvenser för oss idag.
Den populistiska synen på svenskhet som används politiskt idag baseras på tanken om ett statiskt, idealiserat och konstruerat förflutet. I ett specifikt sammanhang kan vi visserligen känna igen något som svenskt, men tolkningen av det svenska varierar över tid och rum, Sverige har aldrig varit slutet vare sig för migration eller utländska impulser. Varje tid skapar sina former för kulturens nationalisering.
Historien är en del av nuet och det är viktigt att vi analyserar och diskuterar hur vi ”kulturarvar” och tillägnar oss olika traditioner. Eftersom kulturarvet inte är statiskt beror det på vilket sätt barn och vuxna lär sig att avkoda de kulturer som de lever och verkar i. Vad är angeläget att behålla och vilka nya traditioner vill vi införliva i vår berättelse.
Margareta Gynning är förste intendent på Nationalmuseum, bildpedagog och feministisk forskare. Under de senaste fyrtio åren har hon, utifrån ett inkluderande och feministiskt perspektiv producerat utställningar (38) och otaliga pedagogiska program. Hon har skrivit en doktorsavhandling om kvinnliga konstnärsporträtt samt publicerat många böcker, kataloger och artiklar kring den visuella kulturen runt sekelskiftet 1900.

Föreläsningen och workshopen är ett samarbete mellan Hemslöjden, Margareta Gynning och Nationalmuseum, genomförs med stöd från Kulturens bildningsförbund, Hemslöjd Dalarna och Dalarnas Museum.


#nationalromantikochidentitet
#hemslöjden
#dalarnasmuseum
#nationalmuseum

Mer nöjen på Dalarnas museum
Lördag 28 April 2018
I siffror

20 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

50 st

har besökt evenemanget på Falun.info
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Dalarnas museum). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Nationalromantik & Identitet, Dalarnas museum

POPULÄRT I Falun JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Falun.info kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Falun. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

April