• Evenemang idag
Lördag
23
April 2016
Gamla Elverket, Falun Falun

Nino Ramsby

Sveriges starkaste personlighet på scen. Med sin sköra men samtidigt starka röst, ensam på scen med en gitarr skapar Nino en intimitet, som ett hemligt förbund med lyssnaren. Musiken blandas med kortare och längre samtal där Nino lyfter hbtq-frågor, mänskliga rättigheter och öppet berättar om sin egen könskorrigering.

Nino Ramsby (ja) hette tidigare Nina) är numera en av Sveriges mest eftertraktade artister. Med osedvanlig närvaro och en aldrig sinande nyfikenhet har multiinstrumentalisten, låtskrivaren, sångaren och producenten ända från början förtjänstfullt kryssat mellan och tvärsöver genrerna.

I maj 2015 släpptes albumet ”Du kan och sov nu” som utgör en okonstlad inblick i en människas liv.. Albumet hyllades av en enad kritikerkår och utnämndes till en av årets bästa svenska utgivningar av Gaffa. Det är utlämnande, ärligt och starkt. Texter om trans-identitet, hat, mod, åtrå, Gud, tröst och förlåtelse framförs med Ninos karaktäristiska röst som i en och samma ton förmedlar glädje, kärlek, desperation och sorg. Under det senaste året har Nino varit med i både Nyhetsmorgon och Kobra. Nu senast bekantade han sig med konstnären Lars Lerin i SVTs ”Vänligen lars Lerin”, vilket resulterade i ett offentligt samtal på Kulturhuset i Stockholm som sålde slut på nolltid.

Vad han än gör så berör han. Tillsammans med Martin Hederos har Nino även släppt de kritikerrosade skivorna ”Visorna” (2004) och ”Jazzen” (2006) där han omarbetat material av hans föregångare inom såväl visa som jazz, från Cornelis Vreeswijk till Eva Dahlgren, till Nina Simone, Sade och Billie Holiday. Samarbetena och genrebyterna har avlöst Nino under hans nästan två decennier långa karriär. I arkivet finner vi hårt rockande Salt, den melankoliska poporkestern Grand Tone Music, elektronicabandet Baxter, samarbetet med Nashville-baserade Brent Hunter i ”The World” och nyskapande jazz med Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio.

Sedan våren 2008 har Nino varit ut på vägarna och spelat i ett mer minimalistiskt format. Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.

Som scenuppenbarelse utstrålar Nino en säregen blandning av självförtroende och utlämnade sårbarhet. Publiken, oavsett om det är barn eller vuxna, avväpnas när känslan av distans mellan publik och artist försvinner och när humor, ilska, lättnad och sorg tillsammans skapar en musikalisk briljans. Mellansnackens slängiga, svängiga och inte sällan fnissiga vändningar avbryts av musikens tyngd och vemod i en berg och dalbana ingen borde missa. Varsågoda.... och tack! som han själv brukar avsluta trippen.

Biljettpris 150 kr. Inget förköp men biljetter kan reserveras genom ett mejl till info@falufolk.se. Ange namn, tel nr och antal biljetter.

I siffror

23 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

196 st

har besökt evenemanget på Falun.info
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Gamla Elverket, Falun). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Nino Ramsby, Gamla Elverket, Falun

POPULÄRT I Falun JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Falun.info kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Falun. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

December