• Evenemang idag
Lördag
19
Mars 2016
Britsarvsskolan Falun

Newroz

Newroz är det kurdiska namnet på det kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen vanligtvis mellan 18:a och 22:a mars varje år. Den 21 mars är den dagen man firar mest.

Kurder i hela världen firar traditionen Newroz som en nyårsdag och för att välkomna naturens återuppståndelse och bland annat har Newroz sitt ursprung ur i den kurdiska mytologin.

Newroz förenar alla kurder i hela världen oavsett vilken religion man tillhör. Kurderna är en folkgrupp med många olika religioner som har varit splittrad i århundraden.

Newroz firas samtidigt som andra iranska folk firar nouroz (det iranska nyåret).

Newroz stavas på många olika sätt och högtidlighålls bland annat i Iran, Afghanistan, Indien, Armenien, Azerbaijan, Georgien, Irak, Kazakstan, Pakistan, Kirgizistan, Ryssland, Syrien, Tajikistan, Turkiet, Turkmenistan och Uzbekistan.
Ordet newroz betyder ”ny dag”

Pris 12-18 år: 50kr
Vuxen: 100kr

Kvällens artist är Abed Haderi och samt en gäst artist.

Tid 18:00-24:00

Arrangör: Kurdiska unionen Falun/Borlänge.

Britssarvskolans aula.
Hellbergsvägen 5, 791 34 Falun
Vi önskar er hjärtligt välkomna till Newroz firandet i Falun. Kvällens bjuds på mycket dans, lycka och glädje.

Fakta om Newroz:
Newroz har sitt ursprung i den kurdiska mytologin. Enligt legenden ska en ond kung, Zuhak, som styrde kurdernas territoriella hemvist och den närliggande regionen genom att ha förslavat det kurdiska folket. Zuhak led av en ovanlig sjukdom. Enligt myten växte två stora ormar på tyrannens axlar. Ormarna hotade Zuhak med att äta upp hans hjärna. I rädsla för döden matade Zuhak ormarna med två barns hjärnor dagligen, en flickas och en pojkes. Därefter inleddes en avskyvärd period där barn dödades för deras hjärna att mata ormarna på Zuhaks axlar med.

Under denna period miste tusentals barn livet, däribland sju av smeden Kawas. Så småningom vädjade kurdiska folket till smeden Kawa att leda ett uppror mot den onde kungen Zuhak. Kawa ledde därefter upproret mot Zuhak, och den 21 mars år 700 f.Kr. omringades Zuhaks palats och Kawa besegrade palatsens vakter med hjälp av sin hammare. Varpå hade han ihjäl båda ormarna på Zuhaks axlar och tyrannen Zuhak själv. Kawa släpade sedan ut Zuhak ur palatset för att visa folket att tyrannen inte längre kunde förtrycka dem. Han förklarade också för folket att de hädanefter var fria.

I samband med det lyckade upproret tändes stora brasor uppe på kullar och berg runt om i landet för att sända nyheten om Zuhaks död och om den nyvunna friheten. Alltsedan dess har det blivit en tradition att tända stora brasor varje år när det är tid för att inleda det nya kurdiska året, Newroz.

Idag har Newroz kommit att betyda mycket mer än bara kamp, motstånd och befrielse för kurder. Därför att Newroz har kommit att betyda kamratskap, gemenskap, harmoni, kärlek och pånyttfödelsen av faunan och floran på samma sätt. Strävan efter fred över hela världen är en gemensam nämnare för alla människor vilket bör förena oss oberoende av nationsgränser och därmed stå hand i hand emot förtryck.

I siffror

20 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

260 st

har besökt evenemanget på Falun.info
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Britsarvsskolan). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Newroz, Britsarvsskolan

POPULÄRT I Falun JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Falun.info kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Falun. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Oktober