Sevärdheter i Falun

Många av Faluns sevärdheter är kopplade till koppargruvan och den omgivande bebyggelsen. Men givetvis finns det även mycket annat att se i staden.

Många av Faluns sevärdheter är kopplade till koppargruvan och den omgivande bebyggelsen. Men givetvis finns det även mycket annat att se i staden.Falu koppargruvaFalu gruva, som lokalt kallas Gamla Mormor, var tidigare en aktiv koppargruva. Gruvan ligger ungefär en kilometer sydväst om Faluns centrum. Den var Sveriges största gruva och livnärde Falun till stor del genom historian. Förutom koppar har även zink, bly, silver och guld brutits i gruvan. Sedan 70-talet har gruvan varit öppen för allmänheten och sen dess har över två miljoner besökare tagit hissen, 67 meter ner under jord, för att se gruvan. Den delen av gruvan som visas är från medeltiden och arbetades i fram till tidigt 1800-tal. I gruvan finns över 4 000 olika schakt,som kan liknas som arbetsrum och alla har ett eget namn.Den 8 december år 1992 var det en stor ceremoni i gruvan då den sista salvan sköts. I och med det upphörde malmbrytningen i gruvan. Under 2001 blev Falu koppargruva uppsatt på UNESCOs världsarvslista, något kommunen länge arbetat för, och året därpå invigdes världsarvet av kung Carl XIV Gustaf.Stora stöten


Vid Falu koppargruva finner man även en sevärdhet som är känd som Stora stöten. Stora stöten är ett enormt hål som bildades då delar av gruvan rasade under år 1687. Hålet har en omkrets på drygt 1,5 kilometer och ett djup på nästan 100 meter. Som väl var omkom ingen i raset då det skedde på midsommardagen, en av de två dagar varje år som gruvarbetarna inte spenderade i gruvan.
Kristine kyrka


Vid Stora torget i Falun finner man Kristine kyrka. Den vackra tegelbyggnaden invigdes år 1655 och är den näst största kyrkan i bygden. Taket på tornet är mycket vackert i kopparplåt och taket på kyrkans långhus är av brutet skiffer.
Rottneby herrgård


Rottneby herrgård är en herrgård strax utanför Falun. Gården har funnits sedan 1500-talet då den brukades av ätten Stierna. Dagens huvudbyggnad på herrgården kom dock till först på sent 1700-tal. Runt herrgården finner man en vacker gammal naturskog. Den senaste ägaren ville avverka skogen varpå kommunen stoppade honom. Det ledde till att skogen blev ett naturreservat där man kan promenera runt och njuta av den vackra miljön.
Stora Kopparbergs kyrka


Stora Kopparbergs kyrka är den största kyrkan i centrala Falun. Kyrkan, som är den äldsta byggnaden i hela Falun, byggdes på senare delen av 1400-talet. Kyrkan karaktäriseras av de många stjärnvalven som är fler än i alla andra kyrkor i Sverige. Det finns fyra klockor i kyrkan, varav den äldsta kallas Storklockan och har anor från 1500-talet.
Dalarnas museum


3 maj år 1962 öppnade Dalarnas museum i Falun. På museet finner man landets största samlingar av folkmusik, dalmålningar och så kallad Falugrafik. Samlingen kommer ursprungligen från Fornminnesföreningens insamling av föremål. Fornminnesföreningen startade sin insamling redan runt 1862 så det finns en del gamla verk på museets utställningar.

Carl Larsson-gården


Carl Larsson-gården är utöver gruvan en av de populäraste sevärdheterna i Falun. Varje år besöker över 60 000 konstnären Carl Larssons och hans hustru Karins tidigare hem. Man kan säga att gården är ett av konstverk i sig. Den ligger en bit utanför Falun i Sundborn och är verkligen unik. Här finner man textilier och målningar från paret, men de har också målat på möbler och liknande och hemmet påminner inte om något annat hem. Gården fungerar faktiskt som inspiration för inredare världen över och delar av gården har tidigare visats på utställningar i London. Även på Nordiska Museet i Stockholm har gården visats och lockat många besökare.
Vass Britas Gård


Vass Britas Gård är en gammal gruvarbetargård i Falun. Gården har anor redan från 1600-talet och är mycket välbevarad. Gården finner man i stadsdelen som kallas Gamla Herrgården och gårdens namn kommer från Vass Brita Ersdotter. Fröken Ersdotter flyttade till staden och gården under sent 1800-tal för att bli gruvarbetarhustru.